Olympus Canyoning & Trekking Xperience

Fall (2021)

To Σαββατοκύριακο 18 & 19/9/2021 θα πραγματοποιηθεί διήμερη εξόρμηση στον περιοχή του Ολύμπου με κατασκήνωση και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Τα χρώματα του δάσους αυτή την εποχή είναι ανεπανάληπτα, ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο του βουνού. Το φθινόπωρο είναι πλέον εδώ ….!!

Βάση μας θα αποτελέσει το Ορειβατικό Καταφύγιο Κορομηλιάς που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στη Δασική Θέση Κορομηλιά σημείο Εξαιρετικής Θέας και σταυροδρόμι πολλών μονοπατιών που οδηγούν σε όλες σχεδόν τις κορυφές της Βορειοανατολικής πλευράς του μυθικού Ολύμπου. Για αναλυτικές πληροφορίες κατεβάστε το αρχείο.

Samothrace Xperience

Canyoning and adventure camp 2021

Περάσαμε ένα καταπληκτικό τριήμερο 22-24.7.2021 με ορειβασία, canyoning και βουτιές στα φαράγγια της Σαμοθράκης παρέα με την TraceYourEco.

Φαράγγι Γριά Βάθρα – ορειβατική διαδρομή και river trekking

Την πρώτη μας μέρα ξεκινήσαμε με πεζοπορία στην γριά Βάθρα, το γηραιότερο φαράγγι του νησιού. Το φαράγγι της Γριάς τα έχει όλα, θρύλους, πεζοπορία, πολλές βάθρες, τσουλήθρες, μαγευτικές εικόνες και πολλούς καταρράκτες.

Φαράγγι Φονιάς – Canyoning και εκπαίδευση

Αφού ξεκουραστήκαμε, την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για εκπαίδευση στο canyoning και φυσικά κατάβαση μέσα από το φαράγγι του Φονιά. Είναι ιδανικό για Canyoning (για όλα τα επίπεδα των συμμετεχόντων), παιχνίδια με το νερό, τσουλήθρες και ατελείωτα jumps (βουτιές) στις δροσερές και πανέμορφες βάθρες του. Το μέρος του Φαραγγιού που κατεβήκαμε έχει 8 όμορφους καταρράχτες με τον μεγαλύτερο στο τέλος 25 μέτρων.

Mt. Olympus canyoning Xperience (2021)

Μια ακόμα εκπαίδευση ICOPro της Hellas Outdoor Adventure Coaching ολοκληρώθηκε στο αντικείμενο του Canyoning. Σας περιμένουμε στο Σαμοθράκη Adventure Camp για το καλοκαίρι του 2021 με πολλά νερά, τσουλήθρες δροσιά και φυσικά Life Changing Xperience ©. Για περισσότερες πληροφορίες Samothrace Experience – Hellas Outdoor & Adventure Coaching (hoac.gr)

Ευχαριστούμε την Trace Your Eco που είναι μαζί μας. Καλό καλοκαίρι!

Olympus Canyoning Xperience (Summer 2021)

(Orlias Canyon)

Το παρακάτω πρόγραμμα αναφέρεται σε δραστηριότητες και εμπειρίες που θα λάβουν χώρα από 15/5 έως 15/6/2021 στο πιο διάσημο βουνό παγκοσμίως τον μυθικό Όλυμπο και το ψηλότερο Ελλάδας (Μύτικας 2.917 μέτρα).

Τα μέλη της Hellas Outdoor & Adventure Coaching με πολύχρονη εμπειρία στην εξερεύνηση του Ορεινού όγκου και των Φαραγγιών του Ολύμπου δημιούργησαν το πρότυπο κέντρο Βιωματικής εκπαίδευσης & κατάβασης Φαραγγιών (Canyoning). Το κέντρο μας είναι πιστοποιημένο (Canyoning Center) από τον μεγαλύτερο επαγγελματικό οργανισμό Canyoning στον κόσμο, την ICOpro με επικεφαλής Manager & Εκπαιδευτή (Instructor ICOPro ID: 130001B8) τον Σταμάτη Κουσβελάρη με μεγάλη εμπειρία στις υπαίθριες δραστηριότητες και στα εναλλακτικά προγράμματα εκπαίδευσης (Wilderness Education).

Βάση μας για το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αποτελέσει το Ορειβατικό Καταφύγιο Κορομηλιάς που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στη Δασική Θέση Κορομηλιά σημείο Εξαιρετικής Θέας και σταυροδρόμι πολλών μονοπατιών που οδηγούν σε όλες σχεδόν τις κορυφές της Βορειοανατολικής πλευράς του Ολύμπου.

Πρόγραμμα Καταβάσεων 15/5/2021-15/6/2021:

Οι δραστηριότητές μας θα διενεργούνται σε καθημερινή βάση 9:30 – 15:00 με σημείο συνάντησης το εκκλησάκι Κωνσταντίνου & Ελένης στο Δίον (για το φαράγγι του Ορλιά) και το καταφύγιο ΕΟΣ Βροντούς (για το φαράγγι της Αγ. Κόρης και Παπά Pέμα).

new ICOPro Training Center in Samothrace!

The members of Hellas Outdoor & Adventure Coaching team, with many years of experience in exploring the Mountains and the Canyons of Samothrace, have created a model Centre for Experiential training & Canyoning in the town of Therma, Samothrace. As from today our Centre is an ICOPRO Training Centre, certified by the largest International Professional Canyoning Organization in the world, ICOpro,

After hard training under the high quality standards of ICOPro we are thrilled to announce that we are part of the big family of ICOPro as Instructors.

Samothrace Experience Canyoning & Adventure Camp (2021)

Wild, inaccessible, Zathay (as Homer mentioned for Samothrace). An eerie beauty that fascinates from the first moment. The unique biodiversity and characteristics that make up the northernmost island of Greece, in combination with the rugged terrain create a place for diverse recreational opportunities, fun holidays, activities in exquisite nature, rich history and experiential forms of educational programs.

Χορτιάτης 2020

Πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε μέρη που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πλησιάζεις την φύση, ξεχνάς τον κορονοϊό και βρίσκεις τον εαυτό σου.

Για το 2021 Ευχόμαστε σε όλους Υγεία, Έμπνευση και Επιτυχία σε κάθε ενασχόληση .

Ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί για νέες Περιπέτειες…

Καλή Χρονιά !!!

Wilderness Leadership Skills

Η εκπαίδευση ηγεσίας στην ύπαιθρο είναι κάτι παραπάνω από λήψη τεχνικών γνώσεων. Περιλαμβάνει τεχνικές ικανότητες (backpacking, ορειβασία, canyoning και αναρρίχηση) σε συνδυασμό με θεωρία και πράξη σε διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία, συμπεριφορά, συμβουλευτική και ηγεσία.

Η εκπαίδευση ηγεσίας προετοιμάζει τους μαθητές για ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και επαγγελματικών επιλογών με την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα, το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Το να είσαι ικανός και επιδέξιος παρέχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους δίπλα σου. Επίσης το να έχεις υψηλή αντίληψη του κινδύνου και πως να αντιμετωπίσεις μια άσχημη κατάσταση ισχυροποιεί την ηγετική σου θέση και βοηθάει να αποφύγεις προβλήματα στο μέλλον.

Εμείς στη HOAC πιστεύουμε ότι ένα απρόβλεπτο, προκλητικό και δυναμικό περιβάλλον όπως είναι η ύπαιθρος βοηθάει τους συμμετέχοντες στα προγράμματα μας να γνωρίσουν και εξασκήσουν πέντε βασικές αρχές (άσκηση ηγεσίας, ηγεσία από κάθε θέση, καλή συμπεριφορά, διατήρηση ψυχραιμίας και αποσύνδεση), οι οποίες εφαρμόζονται άμεσα και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Όσοι ασκούν διοίκηση θα ωφεληθούν από τα μαθήματα του Wilderness Education. Η φιλοσοφία των μαθημάτων μας ενσωματώνει ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και εφαρμόζονται στο επαγγελματικό περιβάλλον.  Εμπεριέχουν αναλυτικά τις εξής βασικές αρχές:

1. Εξάσκηση ηγεσίας

Η θεμελιώδης αρχή της HOAC είναι ότι η ηγεσία διδάσκεται και δεν είναι προνόμιο μόνο όσων έχουν έμφυτη ηγετική ικανότητα. Το κλειδί είναι η εξάσκηση. Η HOAC δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναλάβουν ευθύνες και να νιώσουν άνετα με την διαδικασία λήψης αποφάσεων, την εκτέλεση τους και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της απόφασης. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουνε με απλές αποφάσεις και ανάλογα τη διάρκεια του  προγράμματος θα καταλήξουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επιλογές οι οποίες έχουν αντίκτυπο στους ίδιους αλλά και στους υπόλοιπους της ομάδας. Όλοι με την σειρά τους θα αναλάβουν ηγετική θέση με σκοπό την λήψη εμπειριών και γνώσης. Με τον τρόπο αυτό θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Εξάσκησε ηγεσία με κάθε ευκαιρία και άντλησε γνώση από τις αποφάσεις όπου και όταν προκύπτουν!

2. Ηγεσία από κάθε θέση

Οι επιχειρήσεις που παραδοσιακά είχαν δομές αυστηρές και καθετοποιημένες μετατρέπονται σε σύγχρονες και με απλές δομές, έτσι δίδεται η ευκαιρία συχνότερα για δράση και λήψη αποφάσεων σε περισσότερους υπαλλήλους. Στην σύγχρονη επιχείρηση ο χειριστής ενός project δεν απαιτείται να φέρει τον τίτλο του manager.

Οι συμμετέχοντες στην HOAC μαθαίνουν να προσεγγίζουν την ηγεσία στις υπαίθριες δραστηριότητες μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ρόλους ανάλογα την περίσταση.

 • Ο καθορισμένος αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη της ομάδας και καθορίζει πως θα πετύχει τους στόχους της.
 • Ο αρχηγός υποστηρίζεται από ακόλουθους οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην ομαδική λήψη αποφάσεων.
 •  Όλα τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να βοηθάνε τα υπόλοιπα μέλη.
 • Τέλος αναμένεται από όλους να ασκήσουν ατομική ηγεσία με το να είναι οργανωμένοι, να ενδιαφέρονται για την ομάδα και να παραμένουν σε ετοιμότητα να ασκήσουν του άλλους τρεις ηγετικούς ρόλους.

Ορισμένες φορές η καλύτερη κίνηση ενός manager είναι να αφήσει ένα άλλον να αναλάβει δράση.

3. Καλή συμπεριφορά

Βασικός παράγοντας επιτυχίας στην ύπαιθρο είναι η συμπεριφορά ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά άτομα σε μια ομάδα πρέπει να συμβιώσουν, να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη, να λύσουν προβλήματα και αντιδικίες αλλά και να παραμείνουν χαρούμενοι με υψηλό ηθικό. Για μια πετυχημένη συμπεριφορά ομάδας πρέπει να σκεφτόμαστε τα εξής:

 • Υποστηρίζουμε τους στόχους της ομάδας
 • Προσέχουμε τον εαυτό μας
 • Βοηθάμε όπου είναι δυνατόν
 • Στηρίζουμε τα μέλη της ομάδας, αλλά δεν παίρνουμε την δουλειά τους
 • Αποφεύγουμε ενοχλητικές συμπεριφορές
 • Αποδεχόμαστε τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε
 • Στηρίζουμε την ανάπτυξη των μελών της ομάδας
 • Αντιδρούμε με ψυχραιμία
 • Είμαστε σε ήρεμη επιφυλακή
 • Χαλαρώνουμε και λέμε αστεία

Ορισμένες δράσεις στην ύπαιθρο θα μας κουράσουν σωματικά και πνευματικά ενώ μπορεί να μας φέρουν στα όρια μας και δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες για να το αντιμετωπίσουμε. Η συμπεριφορά ομάδας μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα να παραμείνει δυνατή και ενωμένη την ώρα που βρέχει, κρυώνουμε και είμαστε μακριά από το κρεβάτι του σπιτιού μας. Αυτές οι εμπειρίες όμως είναι που δένουν και τους συμμετέχοντες μεταξύ τους.

Η συμπεριφορά ομάδας είναι κρίσιμη για την πετυχημένη λειτουργία μιας ομάδας σε ένα μονοπάτι ή γραφείο επιχείρησης.

4. Διατήρηση Ψυχραιμίας

Η ανοχή σε αντίξοες συνθήκες και αβεβαιότητα είναι μια ακόμα σημαντική ηγετική ικανότητα. Στις πολυήμερες δραστηριότητες οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τοπογραφικούς χάρτες, μαθαίνουν τα σημαντικά σημεία της διαδρομής, διαμονή και ανεφοδιασμό. Πάντα υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε όπως οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση των μονοπατιών, το ύψος του χιονιού κλπ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σχεδιάσουν συχνά όχι ένα αλλά δύο σχέδια δράσης. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν τις δράσεις τους για όσα μπορούν να ελέγξουν και να αφήσουν όσα δεν μπορούν να ελέγξουν. Επίσης μαθαίνουν να αναμένουν και απροσδόκητα γεγονότα για τα οποία πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι. Τα προβλήματα λύνονται με ήρεμη σκέψη. Η σύγχρονη αντίληψη ότι με ταχύτητα και με χρήση της τεχνολογίας όλα λύνονται μπορεί να καταστρέψει την ηγετική ικανότητα που απαιτείται για στρατηγική σκέψη. Αυτός ο σύγχρονος τρόπος αντίληψης δεν θα σε βοηθήσει στην ύπαιθρο, όπως σίγουρα δεν σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους και στον επαγγελματικό σου χώρο.

Όταν η κατάσταση είναι δύσκολη χρειάζεται λίγη ψυχραιμία.

5. Αποσύνδεση

Συχνά αντιλαμβανόμαστε ότι οι γρήγοροι ρυθμοί και η υψηλή τεχνολογία υποβαθμίζουν τις ηγετικές ικανότητες των ανθρώπων όπου απαιτείται προσεκτική χάραξη στρατηγικής. Τα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει συχνά να απομακρύνονται από τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους με διαφορετικές εμπειρίες κοντά στην φύση. Αυτό απαιτεί την αποσύνδεση από τα κινητά, υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές και την επαφή με φυσιολογικές για τον ανθρώπινο οργανισμό δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία κλπ).

Η παραμονή μας στην ύπαιθρο επαναφέρει αποτελεσματικά το μυαλό μας, επιτρέπει να αναλύσουμε τυχόν προβλήματα, να σχεδιάσουμε στρατηγικές και να σκεφτούμε το μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι σημαντικές αποφάσεις και σκέψεις που είχαν, αναπτύχθηκαν εν μέσω δραστηριότητας στην φύση. Σίγουρα δεν έχουμε δίπλα στο γραφείο μας όλοι μια λίμνη ή συχνά την ευκαιρία να κάνουμε ένα πραγματικά εξωτικό ταξίδι. Οι περισσότεροι όμως από εμάς, μπορούν να αφήσουν στην άκρη τις ηλετρονικές συσκευές τους και να αποφασίσουν να βγουν έξω από το σπίτι, να κάνουν μια πεζοπορία και να αποκτήσουν εμπειρίες στην φύση.