Wilderness Leadership Skills

Η εκπαίδευση ηγεσίας στην ύπαιθρο είναι κάτι παραπάνω από λήψη τεχνικών γνώσεων. Περιλαμβάνει τεχνικές ικανότητες (backpacking, ορειβασία, canyoning και αναρρίχηση) σε συνδυασμό με θεωρία και πράξη σε διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία, συμπεριφορά, συμβουλευτική και ηγεσία.

Η εκπαίδευση ηγεσίας προετοιμάζει τους μαθητές για ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και επαγγελματικών επιλογών με την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα, το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Το να είσαι ικανός και επιδέξιος παρέχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους δίπλα σου. Επίσης το να έχεις υψηλή αντίληψη του κινδύνου και πως να αντιμετωπίσεις μια άσχημη κατάσταση ισχυροποιεί την ηγετική σου θέση και βοηθάει να αποφύγεις προβλήματα στο μέλλον.

Εμείς στη HOAC πιστεύουμε ότι ένα απρόβλεπτο, προκλητικό και δυναμικό περιβάλλον όπως είναι η ύπαιθρος βοηθάει τους συμμετέχοντες στα προγράμματα μας να γνωρίσουν και εξασκήσουν πέντε βασικές αρχές (άσκηση ηγεσίας, ηγεσία από κάθε θέση, καλή συμπεριφορά, διατήρηση ψυχραιμίας και αποσύνδεση), οι οποίες εφαρμόζονται άμεσα και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Όσοι ασκούν διοίκηση θα ωφεληθούν από τα μαθήματα του Wilderness Education. Η φιλοσοφία των μαθημάτων μας ενσωματώνει ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και εφαρμόζονται στο επαγγελματικό περιβάλλον.  Εμπεριέχουν αναλυτικά τις εξής βασικές αρχές:

1. Εξάσκηση ηγεσίας

Η θεμελιώδης αρχή της HOAC είναι ότι η ηγεσία διδάσκεται και δεν είναι προνόμιο μόνο όσων έχουν έμφυτη ηγετική ικανότητα. Το κλειδί είναι η εξάσκηση. Η HOAC δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναλάβουν ευθύνες και να νιώσουν άνετα με την διαδικασία λήψης αποφάσεων, την εκτέλεση τους και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της απόφασης. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουνε με απλές αποφάσεις και ανάλογα τη διάρκεια του  προγράμματος θα καταλήξουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επιλογές οι οποίες έχουν αντίκτυπο στους ίδιους αλλά και στους υπόλοιπους της ομάδας. Όλοι με την σειρά τους θα αναλάβουν ηγετική θέση με σκοπό την λήψη εμπειριών και γνώσης. Με τον τρόπο αυτό θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Εξάσκησε ηγεσία με κάθε ευκαιρία και άντλησε γνώση από τις αποφάσεις όπου και όταν προκύπτουν!

2. Ηγεσία από κάθε θέση

Οι επιχειρήσεις που παραδοσιακά είχαν δομές αυστηρές και καθετοποιημένες μετατρέπονται σε σύγχρονες και με απλές δομές, έτσι δίδεται η ευκαιρία συχνότερα για δράση και λήψη αποφάσεων σε περισσότερους υπαλλήλους. Στην σύγχρονη επιχείρηση ο χειριστής ενός project δεν απαιτείται να φέρει τον τίτλο του manager.

Οι συμμετέχοντες στην HOAC μαθαίνουν να προσεγγίζουν την ηγεσία στις υπαίθριες δραστηριότητες μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ρόλους ανάλογα την περίσταση.

 • Ο καθορισμένος αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη της ομάδας και καθορίζει πως θα πετύχει τους στόχους της.
 • Ο αρχηγός υποστηρίζεται από ακόλουθους οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην ομαδική λήψη αποφάσεων.
 •  Όλα τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να βοηθάνε τα υπόλοιπα μέλη.
 • Τέλος αναμένεται από όλους να ασκήσουν ατομική ηγεσία με το να είναι οργανωμένοι, να ενδιαφέρονται για την ομάδα και να παραμένουν σε ετοιμότητα να ασκήσουν του άλλους τρεις ηγετικούς ρόλους.

Ορισμένες φορές η καλύτερη κίνηση ενός manager είναι να αφήσει ένα άλλον να αναλάβει δράση.

3. Καλή συμπεριφορά

Βασικός παράγοντας επιτυχίας στην ύπαιθρο είναι η συμπεριφορά ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά άτομα σε μια ομάδα πρέπει να συμβιώσουν, να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη, να λύσουν προβλήματα και αντιδικίες αλλά και να παραμείνουν χαρούμενοι με υψηλό ηθικό. Για μια πετυχημένη συμπεριφορά ομάδας πρέπει να σκεφτόμαστε τα εξής:

 • Υποστηρίζουμε τους στόχους της ομάδας
 • Προσέχουμε τον εαυτό μας
 • Βοηθάμε όπου είναι δυνατόν
 • Στηρίζουμε τα μέλη της ομάδας, αλλά δεν παίρνουμε την δουλειά τους
 • Αποφεύγουμε ενοχλητικές συμπεριφορές
 • Αποδεχόμαστε τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε
 • Στηρίζουμε την ανάπτυξη των μελών της ομάδας
 • Αντιδρούμε με ψυχραιμία
 • Είμαστε σε ήρεμη επιφυλακή
 • Χαλαρώνουμε και λέμε αστεία

Ορισμένες δράσεις στην ύπαιθρο θα μας κουράσουν σωματικά και πνευματικά ενώ μπορεί να μας φέρουν στα όρια μας και δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες για να το αντιμετωπίσουμε. Η συμπεριφορά ομάδας μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα να παραμείνει δυνατή και ενωμένη την ώρα που βρέχει, κρυώνουμε και είμαστε μακριά από το κρεβάτι του σπιτιού μας. Αυτές οι εμπειρίες όμως είναι που δένουν και τους συμμετέχοντες μεταξύ τους.

Η συμπεριφορά ομάδας είναι κρίσιμη για την πετυχημένη λειτουργία μιας ομάδας σε ένα μονοπάτι ή γραφείο επιχείρησης.

4. Διατήρηση Ψυχραιμίας

Η ανοχή σε αντίξοες συνθήκες και αβεβαιότητα είναι μια ακόμα σημαντική ηγετική ικανότητα. Στις πολυήμερες δραστηριότητες οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τοπογραφικούς χάρτες, μαθαίνουν τα σημαντικά σημεία της διαδρομής, διαμονή και ανεφοδιασμό. Πάντα υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε όπως οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση των μονοπατιών, το ύψος του χιονιού κλπ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σχεδιάσουν συχνά όχι ένα αλλά δύο σχέδια δράσης. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν τις δράσεις τους για όσα μπορούν να ελέγξουν και να αφήσουν όσα δεν μπορούν να ελέγξουν. Επίσης μαθαίνουν να αναμένουν και απροσδόκητα γεγονότα για τα οποία πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι. Τα προβλήματα λύνονται με ήρεμη σκέψη. Η σύγχρονη αντίληψη ότι με ταχύτητα και με χρήση της τεχνολογίας όλα λύνονται μπορεί να καταστρέψει την ηγετική ικανότητα που απαιτείται για στρατηγική σκέψη. Αυτός ο σύγχρονος τρόπος αντίληψης δεν θα σε βοηθήσει στην ύπαιθρο, όπως σίγουρα δεν σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους και στον επαγγελματικό σου χώρο.

Όταν η κατάσταση είναι δύσκολη χρειάζεται λίγη ψυχραιμία.

5. Αποσύνδεση

Συχνά αντιλαμβανόμαστε ότι οι γρήγοροι ρυθμοί και η υψηλή τεχνολογία υποβαθμίζουν τις ηγετικές ικανότητες των ανθρώπων όπου απαιτείται προσεκτική χάραξη στρατηγικής. Τα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει συχνά να απομακρύνονται από τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους με διαφορετικές εμπειρίες κοντά στην φύση. Αυτό απαιτεί την αποσύνδεση από τα κινητά, υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές και την επαφή με φυσιολογικές για τον ανθρώπινο οργανισμό δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία κλπ).

Η παραμονή μας στην ύπαιθρο επαναφέρει αποτελεσματικά το μυαλό μας, επιτρέπει να αναλύσουμε τυχόν προβλήματα, να σχεδιάσουμε στρατηγικές και να σκεφτούμε το μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι σημαντικές αποφάσεις και σκέψεις που είχαν, αναπτύχθηκαν εν μέσω δραστηριότητας στην φύση. Σίγουρα δεν έχουμε δίπλα στο γραφείο μας όλοι μια λίμνη ή συχνά την ευκαιρία να κάνουμε ένα πραγματικά εξωτικό ταξίδι. Οι περισσότεροι όμως από εμάς, μπορούν να αφήσουν στην άκρη τις ηλετρονικές συσκευές τους και να αποφασίσουν να βγουν έξω από το σπίτι, να κάνουν μια πεζοπορία και να αποκτήσουν εμπειρίες στην φύση.